About Vili | За Вили

Виолета Пефтичева, или както всички я наричат Вили, е родена в Бургас през 1988 г. Завършва средно образование с профил музика. Тогава тя се вдъхновява и решава, че ще посвети живота си на творческа професия, защото изкуството прави хората по-добри, а тя иска да живее в по-добър свят, за да прави хората щастливи и да създава усмивки.

Професионалната й кариера започва на 18 годишна възраст. Първата й работа е в медийна агенция. От 2008 година учи PR във “Факултет по журналистика и масови комуникации”, СУ “Св. Климент Охридски”. През 2009-та година открива собствена рекламна агенция. Тогава пусна на пазара двуезичното авторско списание за туризъм – Bulgaria – Piece of Heaven (“България – кътче от рая”). Едва 21-годишна тя е най-младия издател на туристически гид в България и за първата година издава 3 броя.

От средата на 2013 г. Вили активно се занимава с фотография. Тинейджърската й мечта постепенно започва да се реализира.

За своята работа младия фотограф казва: “Истинското удоволствие е да видиш щастието на лицата на хората, когато видят себе си не по начина, по който са свикнали да се виждат. Много често моите клиенти споделят, че не са фотогенични. Това е едно от най-често чуваните клишета в моята работа. В началото се притеснявах и се опитвах да им обясня, че няма грозни хора, има некадърни фотографи. Сега правя всичко възможно да ги предразположа, да се отпуснат и да забравят, че пред тях има фотокамера.

Винаги предавам фотографиите си лично на хората, които са ми гласували доверие. Това е моментът, в който получавам истинския атестат за свършената работа. Радостта и усмивките по лицата им са истинската награда за мен.”

Февруари 2016 година Вили стартира оригиналния за Бургас и страната, авторски проект Gorgeous & Shine Portrait. Той е за всички жени и е елегантен вариант някой да каже “Благодаря!” на жената до себе си. Тогава Вили каза своето “Благодаря!” на няколко жени, които имат огромно значение в нейния живот. Това са жени, които винаги са стояли зад нея, вярвали са в нея и са я подкрепяли във всяка нейна идея или начинание. Много често новаторското мислене на Вили е предизвиквало абсолютен отпор от хората около нея. Тогава тези жени са й давали кураж и вяра да продължи.”

През 2017-та година Пефтичева стартира още два нови проекта. Единият, наречен “Emotions” цели да открие различните лица на хората – тъжни, щастливи, ядосани, луди… Всеки разказва лична история. Всеки показва различно лице.

А от юли 2017-та година стартира и проекта “Be the star – transformation”. Очаквайте повече информация скоро…

Графикът на фотографа винаги е пълен. Постоянно се правят промени, понякога в последния момент. Отстрани погледнато един снимачен ден, една фотосесия, е нещо много интересно, понякога романтично, може би бляскаво. Но реалността не е такава. Особено, когато фотографът иска да улови истинските емоции на хората, които са пред обектива му. Тогава той влиза в ролята на психолог, защото трябва да види човека отвътре. Трябва да усети душата му. Трябва да го помоли смирено да го пусне вътре, защото душата на човека е неговия храм. Ето защо, когато гледаме фотографиите на Вили Пефтичева, наистина виждаме, че тя е “фотограф за щастливите моменти в живота!”.

Днес Вили вече напълно функциониращо студио, многобройни приятели, партньори и хора, които ценят работата й и я уважават за всеотдайността й.

Вече можем да си отговорим на въпроса защо “… селфито не е достатъчно”. Нали?